Vita & Virginia

Play Video

Chanya Button // UK, Irlanti 2018 // 110 min // Ikäraja 12 // Draama

Kieli: englanti | Language: English
Tekstitys: ei tekstitystä | Subtitles: none

Virginia Woolf kuvattiin Tunnit-elokuvassa kärsivänä taiteilijana. Vita & Virginiassa näkökulma on Woolfin seksuaalisuudessa ja normeja rikkovassa suhteessa kirjailija Vita Sackville-Westiin. Suhdetta määrittää Virginian tasapainottomuus, toisaalta myös Vitan arvoituksellisuus ja huikenteleva luonne. Epävarma Virginia ja itsevarma Vita löytävät itsestään uusia puolia. Suhde rikkoo rajoja, vaikka se eteneekin kirjeenvaihdon ja vain satunnaisten tapaamisten merkeissä. Vita muusanaan ja suhteen inspiroimana Woolf kirjoittaa mestariteoksensa ”Orlandon”.

Molemmat ovat aviossa, mutta liitot ovat hämmästyttävän moderneja ja sallivia. On kiehtovaa, miten sata vuotta sitten avioliitto voitiin nähdä näin pragmaattisesti, sydän eli omaa elämäänsä ja avioliitto oli enemmänkin käytännön järjestely. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen 20-luvun Lontoo oli boheemi ja salli kaikenlaista, mutta ei kuitenkaan avointa lesbosuhdetta. Tosin elokuvassa ei mitään tällaisia konflikteja ulkomaailmaan juurikaan kuvata.
Visuaalisesti elokuva on kaunis ja ’runsas’, interiöörit kuvataan kenties liiankin virheettöminä ja värikoordinoituina. Realismiin ei elokuvassa tosin pyritäkään, ja mukana on kohtauksia, joissa tehostein kuvataan Virginian järkkyvää mieltä ja kaikkoamista todellisuudesta. Elokuvassa ei käytetä 20-luvun jatsia musiikkina, vaan mielenkiintoisesti ajoittain modernia elektronista musiikkia.

A visually rich, unconventional period drama of the 1920s meeting of aristocratic writer Vita Sackville-West and literary icon Virginia Woolf.

Esitykset

Turku 20.10. klo 19.00 Kino Diana
Helsinki 24.11. klo 19.00 Orion
OSTA LIPUT