Vinokino

Meistä

Vinokino on Suomen ainoa elokuvafestivaali, jolla näytetään ainoastaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tarinoita kertovia elokuvia. Ohjelmistoon valitut elokuvat käsittelevät seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta monipuolisesti.

Ohjelmisto koostuu lyhytelokuvakoosteista, dokumenteista ja pitkistä elokuvista eri maista. Pyrimme valitsemaan mukaan eri tyylilajien elokuvia, niin komediaa kuin draamaakin, laatua unohtamatta. Kaikki elokuvamme eivät välttämättä ole helppoja katsottavia, sillä koemme tärkeäksi nostaa esiin ajankohtaisia ja vaikeitakin aiheita.

Vinokinon järjestää Turun seudun Seta ry (TuSeta) joka on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen organisaatio. Yhdistyksen tarkoitus on vähentää seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvien asenteiden ja normien aiheuttamaa eriarvoisuutta.

TuSeta saa festivaalin järjestämiseen toiminta-avustusta valtion Taiteen edistämiskeskukselta ja Turun kaupungin nuorisolautakunnalta. Tukijat, yhteistyökumppanit ja vapaaehtoiset ovat välttämättömiä voittoa tavoittelemattoman festivaalin järjestämiseksi.

Historiaa

Vuonna 1991 Turun seudun Seta ry järjesti 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi muutamia kulttuuritapahtumia, ja tällöin syntyi idea lesbo- ja homoelokuvan tapahtuman järjestämisestä Turussa. Niinpä huhtikuussa 1992 näki päivänvalon ensimmäinen TuSetan järjestämä elokuvatapahtuma, joka nykyään tunnetaan Vinokino-elokuvafestivaalina.

Vuosien saatossa festivaalin tekeminen on muuttunut yhä ammattimaisemmaksi, ja se on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten elokuvafestivaalien kirjossa. Sateenkaarevien elokuvien määrän ja laadun ollessa nykyään korkea houkuttelee festivaali kävijöikseen yhä enenevässä määrin kaikkia hyvien elokuvien ystäviä.

Lue lisää Vinokinon historiasta täältä: Erkki Lietzén: 25 vuotta Vinokinoa.